Namaz hangi durumlarda kılınmaz?
Namaz; Uyuklama, unutma veya başıyla bile namaz kılamayacak kadar hasta olma gibi meşru bir özür olmadıkça namaza bırakılamaz. Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Sizden biriniz uyur veya unutur da namazını vaktinde kılamazsa, hatırladığı zaman kılsın.” (Müslim, Mesacid, 316 [684]; bkz.
Kuranda hangi hallerde namaz kılınmaz?
Sabah namazının sünneti hariç, imsak vaktinden sonra başlayan vakit, ikindi namazını kıldıktan sonra güneşin doğmasına, cuma günü hatibin minbere çıkmasından sonra akşam namazının vaktinin girmesine kadar olan zamandır (Merğinânî, el-Hidâye, 1/269-271).
Ne olursa namaz kılınmaz?
Namazın şartlarından biri de necasetten temizlenmektir. El ayası hariç olmak üzere, elbisede, vücutta ve namaz kılmak istenilen yerde kan veya idrar gibi necaset varsa, namaz kılmaktan men edilir. Daha az miktarda necaset ruhsat kapsamındadır ve namaza engel teşkil etmez.
Hangi durumlarda namaz kılınmaz ayet?
Ey iman edenler! Ne söylediğinizi bilene kadar sarhoş olarak namaza gitmeyin. Yolculukta olmanız hariç, murdar olsanız bile yıkanmadan namaza gitmeyin. Hastaysanız veya yolculuktaysanız, tuvalete gittiyseniz veya kadınlara dokunduysanız ve su bulamadıysanız, temiz toprağa yönelin.
Zevk suyu iç çamaşırı ile namaz kılınır mı?
Bu bağlamda, özürlü bir kimsenin iç çamaşırına kan, irin, idrar ve irin bulaşması, özür devam ettiği sürece onun namaz kılmasına engel değildir.
Namazda akla cinsellik gelmesi namazı bozar mı?
Aksine, kişi aklına ne gelirse gelsin namazına devam etmeli ve namazını kesmemeli veya tekrarlamamalıdır. Ancak, bu tür kötü düşüncelerle mücadele ediyor ve Allah’ın izniyle bunlar sona erecek.
Cünüp iken namaz kılsam ne olur?
Bu nedenle, bir kimse abdestsiz veya yıkanmadan (cünüp ise) bilerek veya unutarak bir namaz kılarsa, namazı batıldır ve namazını yeniden kılması gerekir. Ayrıca, eğer bilerek abdestsiz veya yıkanmadan (cünüp ise) namaz kılarsa, büyük günah işlemiş olur.
Allah kimlerin namazını kabul etmez?
Ebû Saîd (r.a.)’den; Resûlullah (s.a.a.) şöyle buyurdu: “Zar oynayıp sonra namaz kılan kimse, irin ve domuz kanı ile abdest alıp sonra namaz kılan kimse gibidir.” Ahmed ve Ebû Ya’la ilave ettiler: “Onun namazı kabul olmaz.” (Ahmed, V, 370). Bir adam: “Ey Allah’ın Resûlü! 28 Aralık 2018.” dedi.
Ara ara namaz kılmak günah mı?
Aynı gün akşam namazı geciktirilerek Müzdelife’de yatsı vaktinde cemaatle kılınır (cem-i te’hir). Ayrıca cemaatle namaz kılmak caiz değildir (Kâsânî, Bedâî’, 1/127).
Akıntılı iç çamaşırı ile namaz kılınır mı?
Fıkıh kaynaklarında tercih edilen görüşe göre rutûbetü’l-ferc’in temiz olduğu (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/166) ve iç çamaşırına bulaşmasının namaza mani olmadığı belirtilmiştir. Dolayısıyla tampon veya ped kullanma zorunluluğu yoktur.
Pijama ile namaz kılmak caiz midir?
Evde namaz kılan erkekler, pijamalarıyla mahrem yerlerini örterek namaz kılabilir. Ancak camiye namaza giden erkekler pijama giymemelidir. Dar pantolonla namaz kılmak da namaza engeldir.
Cinsel organdaki kıllar namaza engel mi?
“Kasık kıllarını tıraş etmek fıtrî sünnetlerdendir. Bu, konuyla ilgili sabit hadislere göre kırk günden fazla bırakılmamalıdır. Kırk günden sonraya bırakılması namazın sıhhatini etkilemez (namaza zarar vermez).”
Hangi hallerde namaz kılınmaz?
Mesele 842 – Namaz kılanın bedeninde veya elbisesinde iğne ucu kadar da olsa hayız kanı bulunursa, namaz bozulur. Farz ihtiyat gereği aynı necis kan, domuz, necis yenmeyen hayvanlar, lohusa kanı ve istihaza kanı hakkında da aynı hüküm geçerlidir.
Kadınlarda hangi durumlarda namaz kılınmaz?
Adet kanı namaz kılmaya engeldir, ancak istihaza kanı namaz kılmaya engel değildir. Kanama bir sonraki namaz vaktine kadar devam ederse istihaze kanına karşı tedbir almak ve her namaz abdesti almak yeterlidir. Namaz esnasında kan gelirse namaza bir zararı olmaz.
Neye karşı namaz kılınmaz?
Kıble yönünden başka bir yöne bilerek kılınan namazlar geçersizdir. Kıble yönünü bilmeyen araştırır; edindiği bilgi veya kanaate göre namazını kılar. Namazı tamamladıktan sonra hata yaptığını anlarsa namazı geçerli olur.
Allah kimlerin namazını kabul etmez?
İslam alimleri hadisin zahiri manasına göre hareket etmişlerdir. Yani abdesti olmayan bir kimsenin namazı kabul olmaz. Yani namazın kabul olması için kişinin büyük ve küçük hades dediğimiz pislik ve abdestsizlik hallerinden uzaklaşmış olması gerekir.
Namazı kabul olmayan üç şey nedir?
4175; Nesâî, zînet 37/1, VIII, 154). Ebû Saîd (r.a.)’den; Resûlullah (s.a.a.) şöyle buyurmuştur: “Zar oynayıp sonra namaz kılan kimse, irin ve domuz kanı ile abdest alıp sonra namaz kılan kimse gibidir.” Ahmed ve Ebû Ya’la ilave ettiler: “Onun namazı kabul olmaz.” (Ahmed, V, 370).
Neye karşı namaz kılınmaz?
Kıble yönünden başka bir yöne bilerek kılınan namazlar geçersizdir. Kıble yönünü bilmeyen araştırır; edindiği bilgi veya kanaate göre namazını kılar. Namazı tamamladıktan sonra hata yaptığını anlarsa namazı geçerli olur.
Namaz kılan birisi 31 çekerse günah mı?
Allah’a hamd olsun. Elle boşalma (istimna) haramdır, Kuran ve Sünnet’ten delillerle. “İffetli yerlerini (mahrem yerlerini) zinadan, eşcinsellikten ve Allah’ın haram kıldığı her türlü fuhuştan koruyanlar. Karıları ve cariyeleri hariç.”