İran’da türban zorunlu mu?
1979 devriminden sonra İran’da kamu görevlileri için başörtüsü zorunlu hale getirildi; 1983’te ise başörtüsü takmayı tüm kamusal alanlarda zorunlu kılan bir yasa çıkarıldı.
Hangi ülkede kadınların araba kullanması yasak?
Suudi Arabistan, dünyada kadınların araba kullanmasını yasaklayan tek ülkedir. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2009 Küresel Cinsiyet Farkı Raporu, Suudi Arabistan’ı cinsiyet eşitliği açısından dünyadaki 134 ülke arasında 130. sıraya yerleştirmiştir.
İran’da çok eşlilik var mı?
İran’da bir erkeğin dört kadınla evlenmesi mümkündür. Ancak çok eşlilik İran toplumunda pek hoş karşılanmaz. Çok eşlilik vakaları İran’da diğer Müslüman ülkelere kıyasla nadirdir.
İran’da turist kadınlar nasıl giyinmeli?
Şimdi İran’da kadınların nasıl giyinmesi gerektiğiyle ilgili önemli soruya geliyoruz. Aslında, Türkiye’de gördüğümüz kadar katı değiller. Vücut hatlarınızın görünmediği ve kollarınızın ve bacaklarınızın kapalı olduğu şekilde giyinmelisiniz. Bu yüzden uzun kollu bir tişört, uzun bir etek veya tunik ile pantolon giyebilirsiniz.
İran’da beyaz evlilik nedir?
İran ve Mısır’daki Şii mezhebine göre, ücret karşılığında yapılan ve geçici nikah veya beyaz nikah olarak adlandırılan evlilik, saatlik, günlük veya haftalık olarak kıyılabilir. Kelimenin tam anlamıyla menfaat anlamına gelen muta nikahının amacı, cinselliği meşrulaştırmaktır.
İranda kısa kollu giyilir mi?
Sadece saçınız ve vücudunuzu örten her şey önemlidir. Genel olarak, İran’daki başörtüsü ne yerliler ne de turistler için o kadar katı değildir. Kadınlar için başörtüsü, kolları ve bacakları örten uzun kollu, bol giysiler uygundur ve erkekler için uzun pantolonlar ve kollu gömlekler uygundur.
Hangi ülkede kadınların memelerini kapatması yasak?
Fransa, kamusal alanlarda burkayı yasaklayan ilk ülkedir. 2004 yılında, kamu okullarındaki öğrencilerin dini semboller giymesi yasaklandı. 11 Ekim 2010’da kabul edilen ve 11 Nisan 2011’de yürürlüğe giren yasa, Fransa’da kamusal alanlarda tam yüz örtüsünü yasakladı.
Suudi Arabistan’da kadınlar açık mı?
Ve Şeriat yasalarının hüküm sürdüğü Suudi Arabistan’da kadınların hayatları bir kabusa dönüşmeye başladı. İlk yasaklardan biri, kadınların başları açık bir şekilde dışarı çıkmalarına izin verilmediğini ve hatta dışarıdayken kendilerini sıkı bir başörtüsüyle örtmeleri gerektiğini belirtiyordu.
Pakistan’da kadınlar araba kullanabilir mi?
Kadınların Pakistan ve Suudi Arabistan’da araba kullanmasına izin verilmektedir. Pakistan, 14 Ağustos 1947’de yürürlüğe giren yasa uyarınca kadınların araba kullanmasına izin verirken, Suudi Arabistan 2018’de kadınların araba kullanmasına izin vermiştir. Kadınların Pakistan ve Suudi Arabistan’da araba kullanmasına izin verilmektedir.12 Mart 2018Kadınların Pakistan ve Suudi Arabistan’da araba kullanmasına izin verilmektedir. Pakistan, 14 Ağustos 1947’de yürürlüğe giren yasa uyarınca kadınların araba kullanmasına izin verirken, Suudi Arabistan 2018’de kadınların araba kullanmasına izin vermiştir. Kadınların Pakistan ve Suudi Arabistan’da araba kullanmasına izin verilmektedir.
İran’da evlilik masrafları kim öder?
İran’da düğün masrafları damat tarafından karşılanır. Düğünler genellikle çok paraya mal olur. Ayrıca damat düğünden önce “Mehir” adı verilen bir tür başlık parası öder.
İranda evlenme yaşı kaç?
Evlilik: Kızlar için evlilik yaşı 1979’da 18’den 13’e ve daha sonra 9’a düşürüldü. Yaşına bakılmaksızın bakire bir kız, evlenmek için babasından veya büyükbabasından izin almalıdır. Müslüman bir kız veya kadın, Müslüman olmayan bir erkekle evlenemez.
İran’da boşanma var mı?
İran’daki boşanma davalarının yüzde yetmişi kadınlar tarafından açılıyor. İranlı kadınlar eşit vatandaş olarak görülmek için mücadele ediyor ve boşanma talepleriyle toplumdaki geleneksel imajlarını değiştiriyorlar. Ailesinin tüm baskılarına rağmen Tahereh üç yıl önce kocasından boşandı.
İran’da açık gezmek yasak mı?
İran’da kadınların bol giysiler giymeleri ve genellikle başörtüsü takmaları zorunludur.
İran’da kot pantolon yasak mı?
İster İranlı ister yabancı turistler olsun, erkekler için geleneksel giyim bir bluz veya uzun kollu bir tişört veya bir takım elbisedir. Hem erkeklerin hem de kadınların bacakları bileklere kadar örten kot pantolon giymeleri yasak değildir.
İran’da erkekler şort giyebilir mi?
İran’da erkekler için bir giyim kuralı var mı? İran’da erkeklerin şort veya atlet gibi kısa/açık giysilerle sokaklarda dolaşması uygun görülmemektedir. Kısa kollu bir tişörtle dolaşmak mümkündür; ancak erkeklerin mümkün olduğunca uzun kollu tişört veya gömlek ve uzun pantolon giymeleri önerilir.
İran’a giden turistler kapanmak zorunda mı?
Şunu açıkça belirtelim: Burka veya siyah çarşaf giyme zorunluluğu yoktur.
Irak’ta tesettür zorunlu mu?
Irak. Irak’ın güney bölgelerinde, özellikle Şii kutsal şehirleri Necef ve Kerbela’da başörtüsü zorunludur. Kadınlar kamusal alanlarda genellikle yüz ve eller hariç tüm vücudu örten uzun siyah bir örtü olan abaya ve saçları örten bir eşarp giyerler.
Filistin türban zorunlu mu?
İran ve Afganistan gibi muhafazakar ülkelerde başörtüsü takmak zorunludur. Filistin Devleti Gazze’de okul yetkilileri de genç kızların başörtüsü takmasını zorunlu kılmak için oy kullandı ancak Filistin Yönetimi (1990) başörtüsü takmayı isteğe bağlı hale getirdi. İran ve Afganistan gibi muhafazakar ülkelerde başörtüsü takmak zorunludur. Filistin Devleti Gazze’de okul yetkilileri de genç kızların başörtüsü takmasını zorunlu kılmak için oy kullandı ancak Filistin Yönetimi (1990) başörtüsü takmayı isteğe bağlı hale getirdi.
İran’da seriat var mı?
İran. Çin ile birlikte diğer tüm ülkelerden daha fazla insanı idam eden İran İslam Cumhuriyeti’nin hukuk sistemi de Şeriat hukukuna dayanmaktadır, ancak bazı önemli farklılıklar vardır. Hakimlerin dolaylı delilleri tartmalarına izin verilir ve klasik Şeriat hukukunun aksine, İran’da hapis cezaları baskın cezadır.