Bey ünvanı nasıl yazılır?
Kişi adlarından önce ve sonra gelen ünvanlar, fahri ünvanlar, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Kaymakam Erol Bey, Dr. Alaaddin Yavaşça; Sayın Prof. Dr.
Ahmet Beyi nasıl yazılır?
Buna göre, “Ahmet Bey küçük harfle mi yazılmalı?” Sorunun doğru cevabı “Hayır” olarak verilebilir. Aslında, Ahmet özel adından sonra gelen ve saygı ifadesi olarak kullanılan Bey kelimesi büyük harfle yazılmalıdır.
Mehmet bey Derken B büyük mü?
Kişisel isimlerin ardından gelen akraba isimlerinin ilk harfi, gerçek bir akrabaya atıfta bulunmasa bile küçük harfle yazılmalıdır.
Mustafa bey nasıl yazılır?
Kişi adları ve unvanlardan oluşan mahalle, meydan, köy vb. Yer ve kuruluş adlarında unvan sözcüğü geleneksel olarak sona yazılır: Abidinpaşa, Bayrampaşa, Davutpaşa, Gazi Osmanpaşa (mahalle); Ertuğrulgazi (ilçe), Kemalpaşa (ilçe); Mustafabey (cadde), Necatibey (cadde) vb.
Bey ünvanı nedir?
Bey: “Sir”, “Prince”. Zamanla bu unvan değerini yitirdi ve İngilizce’deki esquire gibi daha çok bir nezaket unvanı haline geldi.
Unvan nasıl yazılır TDK 2024?
TDK’da başlık nasıl yazılır? Türk Dil Kurumu’na göre bu kelimenin doğru yazımı “TITLE” olmalıdır. Telaffuz ettiğimiz gibi bir cümlede kullansak bile bu hatayı düzeltip kelimenin doğru yazımı kullanılmalıdır. Kelimenin doğru yazımı “TITLE”dir.
Bey’e gelen ekler nasıl yazılır?
Kişi adlarından sonra gelen saygı ve ünvan sözcüklerine eklenen ekleri ayırmak için kesme işareti (‘) konur: Nihat Bey’den, Ayşe Hanım’dan, Mahmut Efendi’den Enver Paşa’ya; Türk Dil Kurumu Başkanı’na vb. Kısaltmaların eklerini ayırmak için kullanılır: Türkiye Büyük Millet Meclisi, TDK, BM, ABD, TV vb. Daha fazla makale…
Kısaltmalara gelen ekler nasıl yazılır?
Küçük harfli kısaltmalara eklenen ekler sözcüğün telaffuzuna göre yapılır: cm’yi, kg’dan, mm’den, kr.un. Büyük harfli kısaltmaların yanı sıra kısaltmanın son harfinin telaffuzu da dikkate alınır: BDT’ye, TDK’den, THY’den, TRT’den, TL’nın, vb.
Bakan bey nasıl yazılır?
> Saygı sözcüklerinden sonra gelen ve makam, mevki veya ünvan belirten sözcükler büyük harfle başlar. » Sayın Bakanım, Sayın Hocam… Sayfa 3 > Cümlede özel isim yerine kullanılan resmi veya ünvan sözcükleri büyük harfle başlar.
Ali bey’le nasıl yazılır?
“Zeit İnönü Başkanı, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Veli, İş Bankası Genel Müdürü Ali Bey, Ayşe Hanım…” formları doğrudur.
Avukat bey nasıl yazılır?
Bu kelimenin doğru yazımı Bey’dir. İsmin ardından yazılan bu kelime büyük harfle başlar. Bazı yerlerde Beg olarak yazılır. Ancak doğru yazımı Bey olmalıdır.
Doktor Ahmet Beye nasıl yazılır?
Türkiye Büyük Millet Meclisi, Prof. Dr. Mehmet Öz • Özel isme bağlı unvan, fahri unvan ve lakaplar büyük harfle yazılır. Mustafa Bey, Ahmet Efendi, Yüzbaşı Hasan Not: Akrabalık belirten kelimeler büyük harfle başlamaz.
Unvan Bey nasıl yazılır?
Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvanlar, fahri unvanlar, rütbeler ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Kaymakam Erol Bey, Dr. Alaaddin yavaş yavaş; Sayın Prof. Dr.
Ahmet Beyin derken in ayrılır mı?
UYARI: Türemiş ekler, çokluk ekleri ve bunlardan sonra gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türklük, Türkleşme, Türkçü, Türkçülük, Türk, Müslüman, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşma, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türkler, Türklük, Türkleşme, Türk…
Vali Bey nasıl yazılır?
Güncel TDK çevrimiçi sözlüğünde, Bey ilk anlamıyla kullanıldığında, kelimenin ilk harfi büyük yazılmalıdır. Başka bir deyişle, kişinin adından sonra cümlede kullanılan “bey” kelimesinin ilk harfi büyük yazılmalıdır. Kullanım örnekleri arasında Ahmet Bey, Malkoçoğlu Bali Bey, Paşa Bey bulunur.
Bey’den sonra gelen ek ayrılır mı?
Kişi adlarından sonra gelen saygı ve ünvan sözcüklerine gelen ekleri ayırmak için konur: Nihat Bey’e, Ayşe Hanım’a, Mahmut Efendi’ye, Enver Paşa’ya; Türk Dil Kurumu Başkanı’na vb.
Meslek ünvanları nasıl yazılır?
Kişisel adlar ve soyadlar büyük harfle başlar. Kişisel adlardan önce ve sonra gelen fahri unvanlar, unvanlar ve mesleki adlar büyük harfle başlar.
Ali bey’le nasıl yazılır?
“Zeit İnönü Başkanı, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Veli, İş Bankası Genel Müdürü Ali Bey, Ayşe Hanım…” formları doğrudur.
Ömer bey nasıl yazılır?
Özel isimler büyük harfle başlar. > Kişisel ad ve soyadlar büyük harfle başlar.