Karstik ne demek kısaca?
Kireç taşı gibi aşınmaya dayanıklı olmayan ve kolay eriyen kayaçlardan oluşan alanlara karstik alanlar denir.
Karstik aşınım nedir?
Karst erozyonu özellikle kireç taşı, dolomit ve alçıtaşı gibi suda çözünen kayaların olduğu bölgelerde yaygındır. Karst alanlarının en bilinen biçimlerinden biri mağaralardır. Yağmur suyu karbonik asit içeriği nedeniyle kayayı erittiğinden, yer altı boşlukları genişler ve mağaralar oluşur.
Karstik oluşum nedir?
Karst manzaraları, suyun etkisi altında eriyebilen taşlar üzerinde oluşan şekillerdir. Ancak kireç taşı, alçı taşı, dolomit ve kaya tuzu gibi taşlar diğerlerinden daha hızlı erir. Bu nedenle bunlara karst taşları, bu taşların suyun etkisi altında erimesine ise karstlaşma denir (Şahin, 2002).
Karstik nerede görülür?
Türkiye’de karst alanları en çok Akdeniz bölgesinde bulunmakla birlikte Sivas, Çankırı ve Erzincan bölgelerinde de bulunmaktadır. Ayrıca Ege Bölgesi, Güney Marmara Bölgesi ve Batı Karadeniz Bölgesi’nde de karst alanları görmek mümkündür.
Karstik arazi nedir örnek?
Bu, kaya tuzu, dolomit, kireç taşı ve alçıtaşı gibi kayaların kolayca çözündüğü ve çatlakların ve kırıkların sıklıkla meydana geldiği alanları ifade eder. Yeraltı suyu ve petroller de bu kayalarda kimyasal aşınmaya neden olur. Kimyasal aşınmayla oluşan formlara karst formları denir.
Mağaralar neden oluşur?
Yeraltı sularının, oluşumu sırasında veya sonrasında fiziko-kimyasal olaylar sonucu karbonat (kireçtaşı, dolomitik kireçtaşı, dolomit, karbonatla çimentolanmış konglomera ve kumtaşı), sülfat (alçıtaşı) ve klorür (tuz) ana kayaçlarını aşındırmasıyla oluşan mağaralar doğal mağaralardır.
Dolin nerede görülür?
Batı ve Orta Toros Dağları’nda yaygındır. Birkaç metre derinliği ve birkaç metre genişliği vardır. Genellikle daha geniş ve daha az derindirler. En küçük karst formu lapyadır, lapyaların en büyüğü dolinlerdir ve dolinlerin birleşmesi/büyümesiyle oluşanlara uvala denir.
Traverten karstik mi?
🌎♦️ Travertenler nasıl oluşur? ♦️♦️ Karst oluşum şekillerinden biridir. ♦️ Traverten: Kalsiyum bikarbonat içeren yeraltı sularında, mağara oyuklarında veya yüzeye çıktıktan sonra kalsiyum karbonatın çökelmesiyle oluşan kimyasal tortul bir taştır.
Polye ve mağara nasıl oluşur?
Polye: Bunlar, dolinlerin ve uvalaların kaynaşması ve genişlemesiyle oluşan daha büyük çukurlardır. Karst formlarının en büyüğüdür. Karst alanlarında, ovalara polye ovaları denir ve tarım genellikle burada yapılır. Mağara: Bunlar, suyun alt toprağa nüfuz etmesi ve bu yerleri aşındırmasıyla oluşan oyuk alanlardır.
Karstik şekiller hangileri?
Karst topografyasındaki şekiller; lapyalar, avenler, dolinler, obruklar, uvalalar, polyeler, dolinler, karstik vadiler, doğal köprü ve tüneller, tümsekler, mağaralar, traverten konileri, traverten terasları ile mağaraların özel biçimleri olan sarkıt ve dikitlerdir.
Traverten aşınım mı birikim mi?
Karst oluşumları Traverten: Yeraltı sularının yüzeye çıkması ve içinde erimiş maddelerin birikmesiyle oluşurlar. Sarkıt: Mağara tavanlarından çıkan kireçli suyun buharlaşması sonucu suda kireç birikmesiyle oluşurlar.
Sarkıt dikit sütun nedir?
Sarkıtlar, mağaralarda mağara tabanından yukarı doğru büyüyen şekillerdir, damlataşlar olarak adlandırılır. Sarkıt adı verilen şekle karşılık gelir. Bazen yukarıdan sarkan sarkıtlar ve aşağıdan büyüyen dikitler birleşerek mağara sütunları oluşturur.
Dolomit karstik mi?
Suda kolayca eriyen kayaçların bulunduğu alanlara karst alanları denir. Kireç taşı, tebeşir, kaya tuzu, alçıtaşı, dolomit ve kireç taşı gibi kayaçlar karst kayaçlarıdır.
Türkiye’de polyeler nerede görülür?
Toros Dağları’nda yaygın olarak görülür. Tarıma elverişli verimli topraklardır ve etrafları karstik olduğundan çorak ve kurak olabilirler. Büyük stoklarımızdan bazıları; Kestel Ovası (128 km²), Bozova (114 km²), Elmalı poljesi (200 km²), Muğla (48 km²) ve Gembos Ovası (42 km²).
Karstik bölge nedir dünyada?
Jeolojik olarak karst, yeraltı ve yüzey sularının nüfuz ettiği suda çözünen kayalardan (örneğin kireç taşı, alçıtaşı, tuzlar) oluşan bir arazi şeklidir. Bu türdeki yüzey oluşumlarına yüzey karstı, yeraltı oluşumlarına ise karst mağaraları denir.
Karstik şekiller hangileri?
Karst topografyasındaki şekiller şunlardır: lapyalar, avenler, dolinler, obruklar, uvalalar, polyeler, dolinler, karst vadileri, doğal köprü ve tüneller, uğultulu höyükler, mağaralar, traverten konileri, traverten terasları ve ayrıca mağaraların özel biçimleri olan sarkıt ve dikitler.
Karstik su kaynağı nedir?
Karst kaynakları; Kireçtaşı tabakaları arasında biriken yeraltı suyunun yüzeye çıktığı bir kaynak türüdür. Voklus olarak da adlandırılan ve su bakımından zengin olan karst kaynakları Toros sisteminde çok yaygındır.
Karstik göl nasıl oluşur?
Karst gölleri suda çözünebilen kayaların bulunduğu alanlarda oluşur. Çözünmeyle oluşan delikler suyla dolduğunda oluşurlar. Volkanik göller, volkanik patlamalarla oluşan kraterler, kalderalar veya maar çukurları yağmur ve eriyen kar suyuyla dolduğunda oluşur.
Dolin nedir kısaca?
Dolinler, karstlaşma (lapiaların kaynaşması) sonucu oluşan ve boyutları bölgenin karst özelliklerine bağlı olarak değişen kapalı veya yarı açık çöküntülerdir. Kireçli topraklarda erime ve çökme sonucu oluşan tava şeklindeki çöküntülerdir.