İçeriğe geç

Ordulular Hangi Türk Boyundandır

Ordu Fatsa hangi Türk boyu?

Danışmet Gazi’nin beylerinden SEVLİ Bey, Ladik tarafından müdahale ederek kısa sürede Samsun, Ünye, Fatsa ve Giresun’u ele geçirip Trabzon’a kadar ilerlemeyi başardı. Bu olaylardan sonra yerleşen Oymak aşiretleri sayesinde Türkleşme ve İslamlaşma süreci başladı. Bu aşiretlerin en önemlisi ÇEPNİ’dir.

Ordu’da hangi milletler var?

Ordu ilinin de içinde bulunduğu Orta ve Doğu Karadeniz bölgesi 675 yılından itibaren Kimmerler, Miletliler, Persler, Makedonyalı İskender ve generallerinin egemenliğine girmiştir.

Ordu Ünye hangi Türk boyu?

Ünye ve Karadeniz bölgesinde yaşayan Türkler, Gök-Han’ın çocuklarından biri olan ÇEPNİ’nin soyundan gelmektedir. Bu aşirete Çepni aşireti veya Çepni Türkleri derler. Çepniler çoğunlukla Karadeniz bölgesini kendileri için seçmişlerdir. En yoğun nüfuslu oldukları yer Trabzon’un Şalpazarı ilçesidir.

Ordu Kumru hangi Türk boyu?

391-395 yılları arasında Orta Asya’dan göç eden Peçenek ve Kuman Türkleri Kumru topraklarında uzun süre kalmışlar ve bölgenin Türkleşmesinde önemli rol oynamışlardır.

Ordu kökeni nereden gelir?

Ordu, Oğuzların bir kolu olan Çepni Türklerinin yerleştiği bölgedir. Yerleşim vadiler boyunca gerçekleşmiştir. İlçe ile köy arasında Çamaş, Bolaman, Niyabet-i Satılmış (Aybastı) gibi yerleşim yerleri ve köyler Bolaman Vadisi boyunca ortaya çıkmıştır.

Fatsa hangi ırktır?

M.Ö. 400 yıllarında Fatsa ve çevresinde “KOLHLAR, DRILLER, HALIPLER, MOSSINOİKLER ve TİBARENLER” gibi Yunan kökenli olmayan yerli kabileler yaşamıştır. M.Ö. 675 yılından itibaren “CIMMERS, PERSER” (M.Ö.

Ordu Alevileri nereden gelmiştir?

Genellikle Ordu-Giresun-Gümüşhane-Bayburt-Vakfıkebir arasındaki bölgenin yüksek köylerinde yaşayan Türkmen/Çepni asıllı Güvenç Abdal Dergâhı Alevileridir.

Ordu hangi ilden ayrıldı?

Ordu, Türkiye’nin Ordu ilinin merkezini oluşturan şehirdir. Osmanlı döneminde 1920 yılında Trabzon ilinden ayrılarak 4 Nisan 1920 tarihinde il statüsüne kavuşmuştur. TÜİK verilerine göre 2020 yılında 19 ilçe ve belediye ile bu belediyelere bağlı toplam 772 mahalle bulunmaktadır.

Ordu Mesudiye hangi Türk boyu?

Mesudiye, Ordu ilinin Sivas sınırında bulunan bir ilçesidir. Yerel nüfusun önemli bir kısmı Türkmen/Çepni’den oluşmaktadır. Alan bakımından Ordu ilinin en büyük ilçesidir.

Ordulular çepni mi?

1548 yılında Ordu, Karahisar-ı Şarki Sancağı’na (Giresun’un bugünkü Şebinkarahisar ilçesi) bağlandı. Bölgemizdeki Türkler, Anadolu’nun hemen her bölgesinde olduğu gibi, oba, kabile ve boy gibi toplumsal gruplara ayrılmışlardı. Ordu, Oğuzların bir kolu olan Çepni Türklerinin yerleştiği bölgedir.

Çepniler laz mıdır?

Oy Asiye halk şarkısı yaygın olarak bir Laz halk şarkısı olarak bilinse de aslında Çepni halkının bir Türkmen halk şarkısıdır. Bu halk şarkısı Giresun’un Görele ilçesinden kaynaklanır ve 1973 yılında Ömer Akpınar tarafından TRT repertuarına dahil edilmiştir. Halk şarkısı Kurtlar Vadisi televizyon dizisiyle tekrar gündeme gelmiştir.

Çepni Türkleri kimlerdir?

Çepniler, Oğuz Türklerinin 24 kabilesinden biridir. 1071’deki Malazgirt Savaşı’ndan sonra, Çepni Türkmenleri tarafından yönetilen Danişmendliler, Anadolu’nun kuzey bölgesinin fethini ele geçirdiler ve başlangıçta Sivas’ı başkentleri yaptılar. Başkent daha sonra Niksar’a taşındı.

Fatsa hangi boydan?

Ordu’da Çepniler genel olarak Fatsa, Ünye, Ordu İl Merkezi, Çarşamba, Gülyalı, Aybastı, Mesudiye, Gülyalı, İkizce ve Gürgentepe ilçelerinde bulunmaktadır.

Ordu Akkuş hangi Türk boyu?

Nüfusun %95’i Çepni ve Sünni Türklerden oluşmaktadır. Akkuş, Ordu il merkezine (B. Şehir Merkezi yani Altınordu ilçesi) 115 km, Ünye’ye ise 60 km uzaklıktadır. Akkuş, tarihi Ünye-Niksar İpek Yolu üzerinde yer almaktadır.

Ordu Gölköy hangi Türk boyundandır?

Hacı Emiroğulları Beyliği: Bu beylik, Mesudiye ilçesi çevresinde yaşayan Türkmenlerin Çepni aşiretine mensup Bayram Bey tarafından kurulmuştur.

Fatsa çepni mi?

Ordu’da Çepniler genel olarak Fatsa, Ünye, Ordu İl Merkezi, Çarşamba, Gülyalı, Aybastı, Mesudiye, Gülyalı, İkizce ve Gürgentepe ilçelerinde bulunmaktadır.

Oğuz boyu hangi soydan gelir?

Destanlara göre Oğuz boyu, Oğuz Han’ın altı oğlu ve onların dört oğlundan oluşmuştur. Bu 24 boyun farklı isimleri ve unvanları vardır. Bu bölünme Oğuz Kağan efsanesine dayanır. Daha sonra bu boylar iki boya ayrılmıştır: Bozoklar ve Üçoklar.

Türkler hangi soydan gelir?

10. yüzyılda Orta Asya’dan, çoğunlukla İran üzerinden Anadolu’ya yerleşen, özellikle Oğuz Türkmenleri olmak üzere birçok kabile Türkler adı altında gruplandırılmıştır. Türk adı, Göktürk döneminden beri Orta Asya’daki Türk ırkının Türkçe konuşan topluluklarının ortak adı olmuştur.

Ordu Karadeniz mi?

İştirakler: Karadeniz Bölgesi illerinin (Amasya, Artvin, Bolu, Giresun, Gümüşhane, Kastamonu, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon, Zonguldak) sanayi potansiyeli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir